joi, 3 octombrie 2013

Fotografii de Ramona Nanea

Două imagini cu flori plăcute la vedere. Ar fi și mai plăcute editate un pic. Am tăiat din ele ce am considerat că este în plus. La a 2-a imagine clarul ar fi trebuit să fie pe chestia aia-n V (pistil, sau cum i-o zice).
La imaginea asta aș mai tăia din dreapta...
întorcând-o așa, nu aș tăia nimic. Chestie de interpretare!
Despre cuburile de gheață din pahar... am vorbit: aparatul pe trepied, sau pe masă, în fața paharului, diafragma închisă la 16 sau 22 (prioritate de diafragmă)... rezultă un timp de expunere mai mare care, aparatul fiind fix, nu este un pericol să se miște (folosim o telecomandă sau autodeclanșatorul - scrie la manual)!
 
Prima imagine este mai închisă. De ce? cum v-am spus, fiind cer mult în imagine ”calculatorul” aparatului este dat peste cap și măsoară aiurea, imaginea ieșind subexpusă (mai închisă). Ar trebui să știm să compensăm expunerea... Pe a 2-a am editat-o puțin și zic că arată binișor!
de ce una așa și una mai inchisă, aproape neagră? Simplu: dacă ne uităm la Exif vedem că sunt făcute cu prioritate de timp de expunere. Prima la un timp de expunere de 1/10s - unde aparatul a calculat o diafragmă de 13. A doua a avut un timp de expunere de 1/250s la care aparatul ar fi trebuit să calculeze pentru lumina care era o diafragmă foarte deschisă, 1,4 sau 1,8 - să zicem. Cum la obiectiv cea mai deschisă diafragmă (care apare și în Exiful imaginii) este 5,6 rezultă o imagine tot subexpusă, de data asta cu 3 sau 4 diafragme. Deci a rezultat o fotografie aproape neagră. Oricum, în această situație, când aparatul este pus pe prioritate de timp de expunere si diafragma trebuie să fie mai deschisă decât permite obiectivul, în vizor valoarea diafragmei vedem că ”pâlpâie”! La fel se întâmplă și invers, când suntem pe prioritate de diafragmă...

Un sfat: văd că mereu aparatul este setat pe ISO 800. Poate ar fi mai bine să-l setați pe Automat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.