sâmbătă, 27 septembrie 2014

Imagini de Vasilica Ghilan


O imagine interesantă (în recadrarea făcută) în care ”dantelăria” frunzei joacă un rol important. Mai este de lucrat la editarea în Photoshop, albastrul putând fi mult accentuat, la fel ca și galbenul-maroniu al frunzei. Una peste alta... e bine!


 Și aici avem o imagine interesantă... Poate o încadrare pe înalt, în așa fel încât să fie întreagă și umbra frunzei din apă... La fel, o întărire a culorilor la procesare...

Imagine de Ruxandra Pavel


Interesantă încadrarea. Un pic mai multă atenție la detalii - păcat că am tăiat vârful frunzei din prim plan! Poate ar fi fost interesantă și o încadrare pe înalt, cele trei țepușe ale gardului putând ”schimba” povestea!!!

Imagini de Robert Cucutianu


Un pic de recadrare... o imagine nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar corectă la tema dată. Poate o diafragmă mai deschisă (față de 8) ar fi detașat mai bine frunza de fundal!


Și aici am schimbat un pic încadrarea. Un pic mai accentuate culorile la editare (verdele și roșul) poate ar fi dat o imagine mai interesantă. Merită de încercat!

Imagini de Mirela Grosu


O imagine interesantă (din care am eliminat ce era în plus), care-și are povestea ei. Când vei învăța să editezi vei vedea ce se poate face, coloristic vorbind, din fotografiile care au maxim trei culori în compoziție. E bine!


Și această imagine este interesantă. Faptul că ai păstrat la extremitățile de sus și din dreapta barele de sârmă ale gardului dau greutate compoziției!

Imagini de Corina Spânu


Foarte frumoasă imaginea (în încadrarea propusă în chenarul roșu). Un ”dialog” interesant între piatră - mort și frunză - viu, un echilibru fericit al culorilor!


O imagine interesantă în chenarul roșu, o imagine de toamnă cu poveste în ea!

Imagini de Ciprian Șandru


O încadrare interesantă... am schimbat-o puțin, pentru a nu avea frunza fix în centrul imaginii!


Și aici am umblat un pic la încadrare... Fiind o imagine în contralumină mergea un pic mai închis fundalul, cu un câștig de efect!


Aceeași abordare, din nou un cadru interesant care putea fi mult îmbunătățit prin editare!

Atenție la ISO. Mereu a fost 320, mult prea mult pentru lumina care era în momentul fotografierii. La imaginile 2 și 3 ar fi mers o diafragmă mai deschisă pentru a estompa și mai bine fundalul!


Poate aici ar fi fost mai indicată o încadrare pe lat, pentru a prinde toate cele trei frunze. Oricum, se mai poate exersa!

Imagini de Bogdan Sînzieanu


O imagine interesantă (am schimbat un pic decupajul pentru a elimina ceea ce este în plus), cum se puteau face mai multe în acel loc de la Bârnova!


Dacă am tăiat din frunza de jos, atunci putem recadra imagine. Interesant contrastul dintre culori - albastru, roșu, verde - destul de greu de obținut în fotografie!


Un exemplu despre cum putem rata o imagine interesantă, mișcând aparatul în momentul declanșării (deși timpul de expunere este de 1/100 și diafragma 13). Puteam alege o diafragmă mai deschisă și să facem clarul fie pe frunza din prim-plan, fie pe floarea din fundal. Păcat!

Aș fi apreciat dacă imaginile pe care le-ai trimis nu erau făcute la plimbarea noastră prin Bârnova ci, cgiar erai interesat să faci tema propusă!!!

joi, 11 septembrie 2014

Imagine de Ruxandra Pavel


Din ce am primit o aleg pe asta. Chiar daca nu este ”abstractă” ci o imagine de reportaj. Am rotit-o cu 180 de grade și am mai decupat un pic din ea. Ar fi fost foarte interesant (și bine) dacă ne aplecam un pic la fotografiere, în așa fel încât în reflexia din apă să se vadă vârful turnului!!!

Imagini de Robert Cucutianu


Este bine. Poate un pic mai mult lăsat în partea de jos (gardul), pentru a merge din mai mare spre mai mic (gard - peretele casei - acoperiș - cer - tăiat din el, pentru a respecta proporțiile). Bine aleasă și vignetarea. Este de văzut dacă varianta color nu este mai interesantă, având în vedere copacul verde din fașa casei și cerul albastru!


Aici e bine. Și încadrarea și momentul surprins!


Încă un cadru reușit. Merge încadrat și cum ai gândit, dar și pe înalt!


Aici nu mai este bine. Tăiat prea abrupt în partea stângă, neclară, cadru prea strâns! La reportaj obiectivele fixe de multe ori ne încurcă, nu ne ajută. Un ”zum” era mai potrivit pentru a putea jongla cu distanța focală!



Aceeași problemă și aici: privirea e ok, dar dacă are un băț în mână (care e tăiată) ar trebui să văd ce face cu el!!!

Imagini de Mirela Grosu


O imagine bună. Bine ales clarul pe doamna din planul 2!


Deja erau atenți la ce se întâmplă pe stradă. La această imagine am ales încadrarea din chenarul roșu. Aici se vede necesitatea unui teleobiectiv, pentru a putea apropia subiectul pe care îl fotografiem!


Și aici am recadrat... Poate era bine să așteptăm câteva clipe, până scotea găleata din fântână și să-l fotografiem în momentul în care turna apa în cele 2 găleți???


Imaginile îmi plac (cu recadrările de rigoare)! Dar... sigur, nu este fotografie abstractă ci fotografie de obiect. Pentru reclamă! Îmi plac reflexiile de la ultima imagine (cealaltă - tot cu acest subiect - este neclară). Tot la ea, de văzut cum acționează o diafragmă închisă la maxim (32) în ”colaborare” cu mizeria de pe senzor - a se vedea punctele de pe imagine!!!

Per total... e bine!

Imagini de Ciprian Șandru


O imagine interesantă - câinele care se uită prin ferestruica porții, în ”tandem” cu inscripția ”atenție câine rău”. Am tăiat din imagine stâlpul porții, pentru ca ochiul să se ducă direct pe poartă...........


Am eliminat ce era în plus... Aici era mai nimerită încadrarea pe înalt! Și era mai nimerit să așteptăm câteva clipe să se miște copilul din planul 2 (care a trecut prin cadrul ușii)!


Și aici ar fi fost nimerită o încadrare pe înalt, pentru a nu tăia din fântână (partea de jos). Cum v-am spus și la fața locului, din câteva elemente se poate face o compoziție interesantă - aici fântâna, icoana, umbra roții și peretele nefinisat al casei!


La tema ”abstract” o alegere interesantă și potrivită.  Jocul de linii - orizontale și verticale cât și diagonalele dau ritm compoziției!

Per total, e bine.

luni, 8 septembrie 2014

Imagini de Vasilica Ghilan


Mare atenție la încadrare. Aici ar fi fost normală o încadrare pe înalt, pentru a vedea ”acțiunea” - mâinile și picioarele copilului. Atenție la editare cât tragem de cursoare - nasul și obrajii copilului fiind ”arși”.


Atitudine frumoasă a copilului. Păcat că am tăiat mâna. Din nou: mai bine încadrăm mai larg și tăiem ce e în plus la editare (nu trebuie să ne ferim nici de imaginile pătrate) decât să ratăm o imagine cu potențial printr-o încadrare prea strânsă.


Imaginile de felul acesta, adică neclare, nu le trimitem. Le ștergem!


Dacă bucata din dreapta (din afara chenarului roșu) ar fi fost în dreapta și dacă am fi poziționat aparatul pe înalt... ar fi fost rostul de o imagine reușită. Așa e un fel de poză de buletin din lateral!


O imagine reușită. Chiar dacă am tăiat din capul copilului. O încadrare ieșită din tipare dar care se susține compozițional. Sper că ai făcut mai multe imagini aici și măcar în una dintre ele ai copilul cu privirea spre aparat și cu mâna stângă (și cu ce avea în ea) la vedere!!!


Imagini de Ruxandra Pavel


O imagine care ar fi putut fi mult îmbunătățită dacă: am fi făcut încadrarea mai strânsă, eliminând spațiul de de-asupra capului copilului. Dacă am fi reușit să prindem în cadru mai multe baloane de săpun. Putem relua din nou subiectul până reușim să facem o astfel de imagine!!!


Cum am discutat la Curs, ar trebui să evităm să plasăm subiectul central în imagine. Eu aș fi tăiat din partea stângă - partea de alb - și aș fi lăsat mai mult spațiu în dreapta, chiar aș fi așezat un ghiveci cu flori (pentru a completa compoziția) acolo, pe buza ceardacului. Și poate aș fi lăsat mai mult spațiu în partea de jos, pentru ca să se vadă mai bine pe ce-și sprijină bărbatul mâinile. Atitudinea domnului din imagine este interesantă!


Aici văd că ai poziționat personajul în lateral, ceea ce e bine. Bine nu este că ai tăiat din umărul din partea stângă și un pic din cap. O încadrare un pic mai largă ar fi fost de preferat!


Și aici am fotografiat bine. Poate un pic mai largă încadrarea ar fi ajutat mai mult compoziției. Bună atitudinea celor două colege!

Pe viitor, când trimiți imaginile, la micșorare vreau să am EXIFUL, pentru a putea vedea ce setări s-au folosit la fotografiere!

Fotografie de Mirela Grosu


Din tot ce mi-ai trimis, aceasta, în încadrarea din chenarul roșu este cea mai interesantă. Ar fi fost o imagine de reportaj interesantă dacă... dacă ar fi fost clară. Ceva legat de ”așteptare”...

Din primele trei imagini trimise (cele cu domnișoara...) primele două sunt neclare, a treia cred ca trebuia să fie altfel încadrată (cum am zis în discuțiile de mai jos la imaginile colegilor).

Cea cu ”garajul” n-are subiect, cea cu doamna cu cățelul... este și ea neclară.

Pe viitor o atenție mai mare atunci când fotografiem pentru a nu mișca aparatul în momentul declanșării. Sâmbătă vom discuta despre asta!

vineri, 5 septembrie 2014

Fotografii de Eugeniu Alexandrescu

Dintre imaginile cu flori trimise o aleg pe aceasta - în încadrarea din chenarul roșu - ca un joc al liniilor și culorilor și pentru ritmul pe care-l dă privitorului.

O imagine de la firul ierbii cu un efect nebănuit în ”editarea” pe care mi-ai trimis-o. Expunerea corectă este cea pe care am făcut-o aici. Rezultatul: o imagine abstractă interesantă!

Un prim sfat - pe care l-am dat și la prima întâlnire - clădirile nu se ”prăbușesc” în fotografie. Nici în dreapta și nici în stânga. Linia orizontului trebuie să fie dreaptă! Dacă doream să arătăm în imagine Palatul Culturii trebuia să ne ducem la cealaltă fântână arteziană. Sau, mai bine, pe terasa de la Food Court. Dacă am vrut să arătăm barca... am tăiat din ea și ar fi trebuit să fie întreagă ca să înțeleagă și alții ce este acolo... Valabil și pentru celelalte imagini în care apar clădiri: nu aplecate, nu bucăți din ele și, pe cât posibil, o editare cât de cât corectă (ca în cea de a doua imagine)!


Cam același comentariu: dacă facem o imagine cu o fațadă... o facem întreagă. Ce am decupat din stânga, pus în partea dreaptă, numai bine intra și Atlasul pe care l-ai tăiat. Sunt detalii de care trebuie să ținem cont pe viitor când întâlnim situații asemănătoare.

Tema noastră fusese Muzeul Unirii și Portret (???). În chenar am decupat ce mă interesa. Pentru decupajul făcut aparatul pus pe înalt era alegerea portivită. Lucru pe care iarăși l-am discutat la prima întâlnire. Atenție și la claritate!

Fotografii de Corina Spânu


La fotografia de portret sunt câteva reguli de care va trebui să ținem cont. Le vom învăța atunci când vom avea această temă. O imagine de portret ar trebui să-i transmită ceva privitorului. O stare, un mesaj. O poveste. Mai ales că acesta, privitorul, nu-l cunoaște pe cel fotografiat. Este sigur că ne dorim mai mult decât să facem celebrele ”fotografii de buletin” sau de ”status pentru fb”... Dacă băgăm mâna în cadru, atunci ea trebuie să facă ceva. Nu o tăiem (foto 2, 3)... Claritatea se face pe ochi. În cazul de față pe cel mai apropiat de noi. Din cele cinci imagini aș alege-o pentru atitudine pe nr. 4 (are probleme de claritate) și nr. 5! Este bine că ai folosit ca sursă de lumină și fereastra. Se poate și mai bine!!!
Aceeași imagine - două încadrări... În prima am tăiat și cotul Atlasului și mâna statuii. Dacă nu am fi făcut-o ar fi fost foarte bine. În a doua am recadrat imaginea (cerul nu mă deranjează) dar iarăși... mâna statuii este tăiată, deși am fi putut muta aparatul un pic mai spre stânga. Sunt ”mici” probleme de decupaj care, cu timpul, se pot rezolva!
Cum spuneam și la postarea de mai jos a lui Ciprian. Aceeași imagine - alt unghi - altă poveste. Se poate îndrepta și perspectiva la această imagine.
Decupat ce este în plus. O poveste se poate compune și cu steagurile și cu pasărea care a intrat în cadru. Ar fi fost interesantă o imagine în care să se vadă și partea de jos a muzeului, până la trotuar. Un fel de ”panoramă” pe înalt!
Din acest fronton am reținut doar esențialul (încadrarea din pătrat).

Și aici este bine, mai ales că s-au făcut ambele teme!