joi, 19 septembrie 2013

Rugăminte

Puteți comenta la imaginile care vă plac. Puteți nota aceste imagini. Chiar vă rog să o faceți, arătându-mi că vă pasă de munca colegilor!
Spor...

Fotografii de Irina Filote

O imagine de portret interesantă - figura șmecheră a copilului. Am mai tăiat puțin din ea și am mai deschis-o față de original, pentru a se vedea mai multe detalii, am umblat la claritate, contrast și culori. Cam pe aici ar trebui mers când este vorba de portret. Atenție: clarul este pe cămașa coconului și nu pe ochi, unde ar trebui să fie clarul la un Portret!
Chiar dacă pozează 3 oameni în cadru, este o imagine mai mult de reportaj. Dacă n-ar fi fost într-un loc neutru ci în fața unei case, am fi putut-o încadra la ”Oameni și locuri”. Așa...
Cum ziceam sâmbătă, este din categoria ”eu sau x cu...”. Imaginați-vă ce ar fi fost să nu fie doamna râzând în cadru ci doar templele și printre ele mici, ca niște furnici, oamenii. Asta da ”Oameni și locuri” am fi putut exclama!
Și aici putem spune că este un portret, cu toate că prin atitudinea fetiței care arată semnul victoriei se duce mai mult spre reportaj. Am mai tăiat un pic din imagine, bucățica de față de copil din partea dreaptă neavând ce căuta în cadru!

marți, 17 septembrie 2013

Fotografii de Ramona Nanea

O imagine de portret interesantă, în decupajul din chenarul roșu. Nu se uită în obiectiv ci spre cineva care va veni, de aici o poveste, o stare. Mă deranjează, chiar dacă nu este clară, țeava galbenă de gaz, dar asta se poate scoate la editare ușor!
 Din nou o imagine interesantă, păcat că am tăiat mâna...
O imagine care vorbește despre nou și vechi, o arhitectură urbană. O putem lăsa așa, sau
așa. Aici am îndreptat perspectiva și am făcut câteva prelucrări de bază: levels, claritate, culoare, strălucire-contrast. Mai interesant ar fi fost dacă am fi avut și cerul albastru...
 O imagine frumoasă cu un ”suflet” pierdut la atâtea intersecții de drumuri!

Fotografii de Irina Teona Berariu (2)


O imagine interesantă, în care contrastul este dat de gâzele roșii din crăpătura scoarței copacului, crăpături care ”curg” în diagonală, dând dinamică compoziției.
Altă imagine bună din punct de vedere compozițional și al mesajului transmis. Ar trebui acordată un pic de atenție în momentul în care se transformă o fotografie din color în alb-negru (pentru cine știe): simpla desaturare a imaginii dă tonuri șterse. Este necesară folosirea unui program dedicat transformării din alb-negru în color!
 imaginea inițială
imaginea finală, cu mici ajustări - îndreptată perspectiva și tăiat un pic din cadru. Iarăși o imagine interesantă, cu o poveste pe care ne-o putem imagina ușor?
Recadrarea imaginii (în chenarul roșu), pentru a elimina părțile inutile și deranjante (partea stângă). Din nou atenție la linia orizontului când fotografiem!

luni, 16 septembrie 2013

Fotografii de Irina Teona Berariu


Imaginea originala
O posibilă încadrare (după ce am mai îndreptat puțin marginile) în care povestea se compune și cu ajutorul țevilor de burlan din dreapta sus care uda florile!
O a doua încadrare, ma strânsă cu țevile de termoficare și florile - o posibilă altă poveste!

În concluzie, există imagini care se pretează la mai multe decupaje. Din cele două făcute de mine fiecare va alege cea care-i place...
O imagine interesantă (nu de portret ci de reportaj) cu un plan aproape ”american” (mai aveam 2 mm si-i tăiam din mâini - atenție la încadrări, este mai bine să fie un pic de spațiu în plus și să tăiem la procesare decât să nu avem de unde adăuga!), în care domnișoara delimitează spațiul pe care-l închid în partea stangă copacii. Norii poate ar fi trebuit un pic evidențiați la prelucrare!
 Atenție când ne alegem cadrul în care plasăm persoana pe care dorim să o fotografiem: În prima imagine îi ”iese” din cap balustrada și abțibildurile lipite pe geam. Am tăiat din mâini...
În cea de a doua imagine... chiar nu am găsit un alt cadru unde să putem fotografia o domnișoară frumoasă decât unul în care se văd mormanele de piatră rezultate de la demolarea fabricii Nicolina? Nu mai vorbesc de linia orizontului... clădirea de la Iasi Sting mai are puțin și se dărâmă? Atenție...
 O imagine abstractă interesantă ca joc al culorilor, care poate rămâne așa,
sau așa!

(va urma)!!!

duminică, 15 septembrie 2013

Fotografii de Flavia Coman

* Sfaturile date surorii tale sunt valabile și pentru tine.
* De cele mai multe ori la Portret aparatul se pune invers (pe înalt) pentru o încadrare bună (de aici și termenii pe care îi găsiți peste tot pe net de ”portret” pentru imaginile pe înalt și ”peisaj” pentru imaginile pe lat.
Am recadrat imaginea (chenarul roșu) partea dreaptă (cu CEC) deranjând, la fel și muchia în diagonală din partea stângă. Este de dorit ca la un portret în interior fundalurile deranjante (aglomerate) să fie evitate. La fel și  grija ca aparatul să nu fie înclinat (stânga sau dreapta) lucru acesta fiind ușor de văzut pe ecran dacă luăm drept ghid o linie care o avem în cadru (orizontală sau verticală). Deasemenea atentie la fotografierea de jos în sus, când tavanul poate fi deranjant în imagine!
Iarăși am recadrat imaginea, pe înalt, eliminând părțile inutile. În partea dreaptă jos apare o mică umbră - atenție să nu obturăm micul bliț al aparatului la fotografiere. Atitudinea modelului este frumoasă și transmite privitorului o poveste. Un pic deranjant tabloul din spate, dar asta avem! Am tăiat la încadrare o parte din mâna prietenei tale care fiind în prim plan deranjează datorită mărimii.

- Văd că la imaginea cu tata ai scos blițul. Din păcate este neclară. Asta datorită faptului că, probabil, te-ai aflat sub distanța minimă în care aparatul poate face claritatea pe subiectul vizat.
- Aceeași temă până miercuri seară ca și la sora ta!

Fotografii de Carina Coman

* Câteva sfaturi: imaginile care sunt neclare sunt imagini ratate. Nu le trimitem. Nici nu le păstrăm.
* V-am arătat destul de multe imagini de Portret ieri. Niciuna nu era făcută cu blițul. În momentul în care folosim blițul apar probleme:
- imaginea devine plată,
- poate apărea efectul de ochi roșii,
- dacă ”modelul” este aproape de perete sau mobila din casă în spatele lui se va vedea o umbră deranjantă,
- etc...
* La scenele de interior unde folosim blițul imaginea mai largă se transformă într-una de reportaj.

Figura fetiței este interesantă. Transmite o stare iar aparatul dentar face ca imaginea să fie mai ”haioasă”.  Datorită faptului că ai fost un pic mai în stanga (ta) față de axul central pe care este prietena ta în partea dreapta apare umbra de care spuneam mai sus. Încadrarea este cea din chenarul roșu, eliminând bucata de fereastră care se vede sus. Faptul că am folosit blițul de pe aparat a făcut ca fruntea și obrajii să strălucească!

Este un prim plan (ca și prima imagine) care se compune inspirat (să spunem așa) cu imaginea de pe fundal. Datorită faptului că privește direct în obiectiv și are o atitudine sobră imaginea nu spune prea mult. Poate fi o amintire dintr-un loc unde ați fost împreună. Eliminăm bucățica din dreapta (ușă sau ce era). De la bliț, ca și în prima imagine, sunt două puncte albe în ochi, ceea ce este deranjant la un portret!

*** De mâine începeți școala. Vedeți în cărțile tehnice ale aparatelor cum se anulează blițul. Vreau imagini (tot până miercuri seara) făcute afară cu colegii voștri!

P.S. Dați clik pe imagine pentru a o vedea mare.